Listopad 2014

Veganské polévky - na zahřátí

21. listopadu 2014 v 17:54 | neznámí vegan |  Bylinky a recepty
POLÉVKA z kustovnice a máty
(regeneruje a omlazuje pokožku)

Potřebujeme:

100g sušených bobulí kustovnice
1 lžíci olivového oleje
3 šalotky,oloupané a na jemno nakrájené
2 masitá rajčata,oloupaná a na jemno nakrájená
600ml zeleninového vývaru
1 lžíce čerstvých mátových listů-nakrájených i na zdobení


Postup:

Kustovnici omyjeme a nechejte několik minut ve vodě nabobtnat.V hrnci rozehřejte olej a několik minut restujte šalotku,potom přidejte rajčata a kustovnici.Několik minut promíchávejte a pak přilijte vývar.Zamíchejte a nechte ještě 20min mírně vařit.Přidejte mátové listy a sejměte s hořáku.Polévku nalijte do mixéru a dohladka rozmixujte.podávejte ozdobené čerstvou mátou.






POLÉVKA z jedlých kaštanů a opraženého ječmene
(posiluje nohy a dodává energii)

Potřebujeme:

6 neloupaných šalotek(horní a dolní konec odřízněte)
4 neloupané stroužky česneku
2 velké mrkve omyté
200g celeru,oloupaného a nakrájeného na kostičky
2,5cm čerstvého zázvoru,omytého
150g jedlých kaštanů,čerstvých nebo předvařených
200g hub šiitake,bez nohy,nakrájené na plátky
2 plátky řasy wakame,nakrájené na kousky nebo
2 lžíce vloček
100g opraženého ječmene
1 lžíce ječné pasty
Petrželka na ozdobu

Postup:

Opražíme kaštany.Celé šalotky,česnek,mrkev,celer a zázvor vložte do velkého hrnce a zalijte 500ml vody.Přiveďte k varu a pod poklicí při nízké teplotě nechte vařit alespoň hodinu.Podle potřeby můžeme dolít malé množství vody.Hrnec sejměte s hořáku a obsah slijte přes síto do čistého hrnce.Vyjměte česnek a šalotku a do vývaru vymáčkněte jejich dužinu.Slupky odstraňte.Přidejte kaštany a polévku dejte vařit.Přidávejte houby,řasy a opražený ječmen a mírně vařte 15-20minut.Do polévky vmíchejte miso,dokud se zcela nerozpustí,sejměte z hořáku a podávejte ozdobené petrželkou.










POLÉVKA z kopřiv a brambor

Potřebujeme:

1 lžíci olivového oleje
1 středně velkou cibuli
1 středně velký brambor-nakrájený na malé kousky
2 stroužky česneku-rozmačkané
1 litr zeleninového vývaru
250g mladých kopřivových listů(omytých,nakrájených)
sůl a čerstvě umletý pepř

Postup:

V hrnci rozehřejeme olej a 2-3 minuty restujeme cibuli a brambor.
Přidáme česnek a vývar a přivedeme k varu. 20min mírně vaříme
potom přidáme kopřivy a vypneme hořák. Polévku nalijeme do mixéru a
dohladka rozmixujeme. Ochutíme solí a pepřem.

Pravá láska

20. listopadu 2014 v 17:55 Partnerství-láska
PRAVÁ LÁSKA

S romantikou je ten problém, že když se výtvor naší fantazie rozplyne, zklamání nás může hodně ranit. V romantické lásce nemilujeme doopravdy svého partnera, milujeme jen ten pocit, který v nás vyvolává, milujeme to opojení, které cítíme v jeho přítomnosti. Jako všechny druhy opojení, i tohle časem pomine. Pravá láska je nesobecká. Jde nám výhradně a pouze o onu druhou osobu. Říkáme jí: Brány mého srdce ti budou vždy otevřeny, ať uděláš cokoli a myslíme to vážně. Chceme jemnom, aby dotyčný byl štastný a spokojený. Pravá láska je vzácná. Mnozí z nás by si rádi mysleli ,že nějaký náš vztah je pravá láska, nikoliv romantická zamilovanost. Proto uvádím malý test, aby jste mohli posoudit o jaký typ lásky doopravdy jde.
Myslete na svého partnera.V duchu si představte, jak vypadá. Vybavte si den kdy jste se seznámili a všechny ty nádherné chvíle, které jste spolu od té doby prožili.Teď si představte, že jste od svého partnera dostali dopis.V něm vám sděluje, že se vášnivě zamiloval či zamilovala do vaší nejlepší kamarádky/kamaráda a že spolu utekli a hodlají spolu žít. Jak by vám asi bylo?
Pokud by šlo o pravou lásku, byli by jste opravdu nadšeni, že si váš partner našel někoho dokonce ještě lepšího,než jste vy a že má šanci být ještě štastnější a spokojenější.Měli by jste opravdovou radost, že váš partner či partnerka a vaše kamarádka či kamarád se spolu mají tak dobře. Pomyšlení, že jsou do sebe zamilováni, by ve vás vzbuzovalo extatické nadšení.Není snad pro pravou lásku prospěch a štěstí vašeho partnera tou nejdůležitější věcí na světě ?
Pravá láska je vzácná věc.


z knihy " Kráva která plakala "


Veganská mňamka

20. listopadu 2014 v 17:28 | autor neznámí |  Bylinky a recepty
RAW PUDING:


4 pol.lžíce syrového kakaa nebo bobů
4 pol.lžíce agáve syrupu
8 pol.lžíc chia semínek(černých)
1 střední zralé avokádo
2 pol.lžíce raw kokosového oleje
2 šálky vody

Do misky si dáme chia semínka a zalijeme vodou.Necháme asi 5 min. stát a občas promícháme = stanou se želatinovými.Mezi tim si do mixéru nakrájíme avokádo.Přidáme kakao nebo kakaové boby,agáve syrup a zželatinovaná chia semínka.Důkladně rozmixujeme.Je-li třeba,přidáme trochu vody.Vznikne hustý pudink,který chutná jako čokoládová pěna.





Nečekej nic

18. listopadu 2014 v 12:04 | kopretina |  Sluneční zpráva na dnešní den
Od téhle meditace nečekej nic

Jen dýchej,dýchej s plných plic (někdo tu dýchá)

Rozetni programy světelným paprskem...

Už brzo si posvítíš na zloděje

a uděláš ho panem domácím

co neskazí žádnou legraci :-)







Svatá Kateřina

18. listopadu 2014 v 11:45 Svatí a mistři
Svatá Kateřina žila v Alexandrii (Egypt) v době pronásledování křesťanů, v druhé polovině 3 a na začátku 4 .století. Jméno Kateřina vztniklo z řeckého "Ktaharos" a vykládá se jako čistá,mravná,cudná. Legenda říká ,že neměla strach předstoupit před císaře a něžnými slovy mu domlouvat pro jeho krutost. Byla velmi moudrá a proto se učenci kteří ji měli přesvědčit, aby se vzdala své víry se sami obrátili na křesťanství. 50 mudrců proto skončilo na hranici. Sama Kateřina byla zajata a uvržena do žaláře.Tam ji bičovali a přivázali na kolo pobité ostrými hřeby a ponechali ji týdny bez potravy. Kateřina se však zázračně vyléčila a tak ji nakonec nechal císař stít. Ostatky sv.Kateřiny jsou na hoře Sinaj v klášteře sv. Kateřiny. Atributem této světice je kolo na kterém byla mučena proto je také patronkou všech povolání ,která mají co dělat s kolem. Pro svou legendární moudrost je také patronkou učitelů, studentů, theologů, knihoven
a univerzit a také řečníků.


Pranostiky :

Na sv.Kateřinu schováme se pod peřinu.

Sv.Kateřina přichází bíle oděna.

Jaké počasí jest na Kateřinu ,takové je v příštím lednu.

Katarína muziku zatvára. (Kateřinské zábavy byly posledními před příchodem adventu.)





Voděnka - Hostýnské vrchy

11. listopadu 2014 v 17:23 | kopretina |  Studánky a léčivé vody
CHVALČOV - studánka Sklenářka

Studánka Sklenářka-tuhle studánku najdeme v oblasti Hostýnských vrchů ve vesničce Chvalčov je hned u cesty a vypadá nádherně :-)

Kousek od rekreační oblasti Tesák v údolí Rosošného potoka se nachází sirný pramen s kamenou zídkou, s nápisem Fons Theodori - MCM. Byl upravený v roce 1900 a pojmenovaný podle olomouckého arcibiskupa Theodora Kohna.

Ps: vodu jsem si zde nabrala i s pískem krásně to vrzalo mezi zuby :-)

Studánka Sklenářka






Rosošný potok



Fons Theodori - sirný pramen




Tesák - podzimní vstup do lesa





Vlnolodě

6. listopadu 2014 v 13:36 | kopretina |  Sluneční zpráva na dnešní den
Ty nečiníš ani se nesnaž
buď ve svobodě
když nejsi nikde
propojí se vlnolodě.
Tak ustaň a buď tichý v sobě
v Teď.....
Než tě zas chytne Kamačanda
a pohoupá tě na svých kšandách.
Amen






veganské hlavní jídla 3x paprika

6. listopadu 2014 v 13:27 | kopretina |  Bylinky a recepty
Paprika plněná kuskusem


Potřebujeme:4 větší papriky (nejlépe červené)
200g kuskusu
350ml zeleninového vývaru
200g česnekového tofu
olivový olej,česnek
2 hrsti pažitky
4 hrsti nasekaného Koriandru
1/2 citronu
10 černých oliv
sůl,pepř

Příprava:
Kuskus v misce zalijeme horkým zeleninovým vývarem. Musíme jej nechat zhruba 5 min nasáknout.Pak přidáme 3 lžíce olivového oleje,pažitku a koriandr. Přimícháme na drobno nakrájené olivy a nasekaný citron. Do kuskusu nadrtíme také tofu,osolíme a opepříme.Znovu pečlivě promícháme a necháme odpočinout. Papriky rozpůlíme a zbavíme jadérek a potřeme olivovým olejem,lehce ogrilujeme,jen zhruba 4 minuty. Pak plníme přichystaným kuskusem a dál grilujeme zhruba 8-10 minut. Musejí být dostatečně měkké a kuskus patřičně horký.


Cuketa na provencálském koření


Potřebujeme:2 cukety
4 brambory
1 červená paprika
3 stroužky česneku
provensálské koření
olivový olej,sůl,pepř


Příprava:
Cukety pokrájíme na centimetrová kolečka. Musíme je osušit a osolit z obou stran.
Vařené brambory necháme ve slupce a nakrájíme na stejná kolečka jako cukety.
Připravíme si marinádu. Pět lžic olivového oleje,ochutíme provencálským kořením,
osolíme a přidáme 3 stroužky utřeného česneku-směsí potíráme kolečka cukety a brambor.Vložíme na zprudka rozpálený gril a pečeme zhruba 3-5minut.Červenou papriku pokrájíme na drobno a jak skončíme s grilováním ozdobíme jí cukety a brambory.


Eintopf z červené čočky


Potřebujeme:1 cibuli
3 stroužky česneku
3 papriky různé barvy
1 malý porek
250g červené čočky
3 lžíce olivového oleje
750ml vývaru
2 bobkové listy
sůl,mletý černý pepř
sušený tymián

Příprava:
Cibuli s česnekem oloupáme a nasekáme na drobno.Papriky omyjeme,vykrojíme z nich semeníky a dužiny nakrájíme na tenké nudličky.Porek očistíme a jeho bílou část nakrájíme na středně silná kolečka.Čočku propereme pod tekoucí vodou a na sítku necháme okapat.V hrnci rozehřejeme olivový olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme česnek.Orestujeme ho pouze krátce,dozlatova,jinak by zhořkl.K cibuli s česnekem vmícháme okapanou čočku.Zalijeme vývarem,přidáme bobkové listy a na malém plameni čočku pomalu vaříme.Když je čočka měkká přidáme do hrnce nakrájené papriky s porkem.Vyjmeme bobkové listy,čočku dochutíme solí a umletým epřem a rozemnutým tymiánem a dovaříme ji do měkka.Podáváme s čerstvým pečivem.