Únor 2015

Hromnicové setkání v čepicích

9. února 2015 v 18:40 | kopretina |  Setkávání spoludušiček

Hromnicové setkání v čepicích

Dne 3.2. proběhlo tento rok poprvé setkání s mnoha přívlastky a to novoroční, hromnicové, valentýnské a čepicové.
Program byl následující:
focení v čepicích, fokusing-cíle, eneagramové typy, malování mandalek, jazykolamy, meditace lásky a dobrotivosti - setkání se sv. Valentýnem a Amorkem.

Jazykolamy :

-Nenaolejuju-li ty vlny já, naolejuje je Julia.

-Pan kaplan v kapli plakal.

-Šla Prokopka pro Prokopa, pojď Prokope s námi pojíst oukropa.

-Vklky-Plky

PS: pro procvičení jazyka zkuste každý jazykolam 10x bez škobrtnutí říct :-)




NAPAJEDLA - Pramen Slanica

9. února 2015 v 11:26 | kopretina |  Voda a prameny
NAPAJEDLA - pramen SLANICA

Pramen Slanica se nachází v bývalích sirných lázních v Napajedlích u Zlína... Určitě si zajeďte ochutnat. Je to veselá voda a voní po vajíčkách - pokud se přidá do těsta není nutno přidávat kvasnice. Je léčivá na všechno a pít se má jen občas. Pramen je hned u trati a v létě je v provozu i občerstvovací - zahrádka.

Doprava: Z autobusové zastávky v Napajedlích, po červené turistické značce podél hlavní cesty. Poté odbočit doprava - přes cestu mezi Baťovy domky až k tunelu pod tratí.

Délka trasy: 0,5 km z autobusového nádraží v Napajedlích směr kolem Fatry Napajedla. Pramen je přístupný pěšky, na kole i autem.

Pramen Slanica


Pozitivní účinky vody na konzumenty Slanice


Kudy tudy k prameni.....


Zdravá voda

Modlitba

2. února 2015 v 19:32 | Miguel De Molinos |  Pro pohlazení duše

Modlitba

Mít na tomto světě vliv a moc neznamená vůbec nic ve srovnání s mlčením, v němž se dáváš vést Boží rukou. Dokonce když tě přechodně budou trápit pochyby v tom smyslu, že modlitba je čirá zahálka a že nedosáhneš žádného výkonu ani zásluh, o taková pokušení se nestarej. Pokračuj mlčky a klidně v cestě a dostane se ti nevýslovných a přebohatých darů. Bez vlastních myšlenek, bez uvažování, bez jakékoliv činnosti. Odevzdej se do Božích otcovských a milujících rukou. Dopusť aby se na tobě děla jeho vůle.
(kniha: Pokyny pro duchovní cestu podle- Miguel De Molinos)




Jak správně podávat ruku

2. února 2015 v 19:25

Jak správně podávat ruku


Proč si při pozdravu podáváme ruku? Naši prapředci tím naznačovali, že v ruce nedrží zbraň a přicházejí v míru a přátelství. Přátelské gesto, jakým je podání ruky, doprovodíme úsměvem a pohledem do očí. Muž při podávání ruky vždy stojí, sedí-li vstane. Stisk ruky má být krátký a pevný a nemá trvat dýl jak vteřinu. Nevhodné jsou familiérní doprovodné projevy-stisk předloktí druhou rukou, poplácávání po zádech nebo dlouhé nekonečné, třesení rukou, které uvádí partnera do rozpaků.
Ruce nepodáváme přes překážku, např. přes stůl nebo do kříže s dalším párem. Svlékne-li si starší dáma při podávání ruky rukavici, mladší to musí udělat také. Žena může sedět když se jim představuje muž, ale raději by mělya vstát představuje-li se jí starší muž a vždy když se seznamuje se ženou.

Nejen u klasické šlechty, ale i mezi mladými muži se stále udržuje zvyk políbit dámě ruku. V některých zemích, třeba ve Francii nebo v Polsku, kde jsou silné aristokratické tradice, musí být žena připravena i na tuhle variantu pozdravu. Jakmile tedy žena cítí, že muž její ruku nestiskl, ale uchopil za konečky prstů a otáčí ji hřbetem nahoru, neklade odpor a podvolí se mužovu záměru. Muž její ruku mírně nadzvedne ,nezvedá ji ke svým ústům, naopak sám skloní hlavu a svými rty se přiblíží ruce dámy. Pozor jen přiblíží! Ruky se ve skutečnosti nedotkne,jeho rty se zastaví asi centimetr nad hřbetem ruky a vrátí se zpět. Žena při políbení ruky nesnímá rukavici. Jestliže muž políbí ruku,jedné z dam ve společnosti, musí tak učinit u všech dam v hloučku, nemůže si vybrat kterou poctí víc a kterou míň.


Těstoviny 3x jinak

2. února 2015 v 19:03 | kopretina |  Bylinky a recepty

Těstovinový salát 4 porce


Potřebujeme:


320 g těstovin (motýlky,mušličky)
500 g brokolice
200 g kukuřice
150 g sojové smetany provamel
150 g vegetariánského salámu -nakrájeného na kostky
nebo černé olivy, sůl, bylinný peprník na ochucení


Postup:


Těstoviny uvaříme dle návodu. Brokolici umyjeme rozebereme na růžičky, vaříme na skus ne do měkka. Ke konci přidáme kukuřici aby se rozmrazila. Salám nakrájíme na kostky nebo nahradíme černými olivami(španělskými). Těstoviny scedíme, vložíme do mísy a zalijeme sojovou smetanou, zamícháme- přidáme růžičky brokolice, kukuřici a salám. Podáváme jako hlavní chod. Můžem doplnit krájenými rajčaty.




Italský těstovinový salát




Potřebujeme:


220 těstovin conchiglie, 50 g piniových oříšků
350 g rozpůlených třešnových rajčat
1 červenou papriku (na nudličky)
1 červenou cibuli
200 g mozarely na malé kousky
12 oliv bez pecek
25 lístků bazalky
hoblinky parmezánu na ozdobu



zálivka:


5 lžic olivového oleje, 2 lžíce octa balsamico, 1lžíce nasekané bazalky, sůl a pepř

Postup:


Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Vložíme do ní těstoviny a znovu přivedeme k varu a vaříme 8-10 minut až jsou těstoviny al dente.Těstoviny scedíme propláchneme studenou vodou, necháme okapat a vychladit. Rozehřejeme pánev na mírném ohni na ní asi 1-2 minuty pražíme piniové oříšky až jsou lehce opražené, potřásáme pánví aby se nepřipálily. Hotové přendáme na talíř a necháme vychladit. Všechny suroviny na zálivku dáme do mísy a promícháme, misku přikryjeme folií a odložíme. Těstoviny rozdělíme na 4 talíře, přidáme piniové oříšky, rajčata, papriku, cibuli, mozarelu a olivy-posypeme bazalkou, zakapeme zálivkou, ozdobíme hoblinkami parmezánu a podáváme.




Těstoviny s lilkem



Potřebujeme:


150ml zeleninového vývaru, 150 ml bílého vinného octa
2 lžičky octa aceto balsamico
3 lžičky olivového oleje, snítku oregana
450 g oloupaného lilku, nakrájeného na kolečka
400 g těstovin linguine

marináda:


2 lžíce panenského olivového oleje
2 prolisované stroužky česneku, 2 lžíce nasekaného oregana
2 lžíce na jemno nasekaných pražených mandlí
2 lžíce červené papriky, nakrájené na kostičky, 2 lžíce limetkové šťávy
nastrouhanou kůru a šťávu z 1 pomeranče, sůl a pepř

Postup:


Do velkého hrnce nalijeme vývar spolu s býlím vinným octem a octem balsamico. Zvolna přivedeme k varu a přidáme 2 lžičky olivového oleje a snítku oregana a minutu mírně vaříme. Přisypeme plátky lilku, odstavíme a necháme 10min stát .Mezitím připravíme marinádu. Ve velké míse smícháme olivový olej, česnek, oregano, mandle, papriku, limetkovou šťávu a pomerančovou kůru a šťávu, osolíme a opepříme. Děrovanou lžící opatrně vyjmeme z hrnce lilky, necháme je okapat a přidáme do marinády. Dobře promícháme s marinádou a uložíme je na 12h do chladničky. Ve velkém hrnci přivedeme k varu mírně osolenou vodu. Přidáme do ní polovinu zbylého oleje a linguine, znovu přivedeme k varu a vaříme 10-15min. Scedíme necháme okapat, vrátíme do hrnce a promícháme s olovovým olejem.Těstoviny a lilky upravíme na mísu a ihned podáváme.