3x Zázvorový recept od Govindy

21. února 2015 v 16:56 | Krsnateriánská kuchařka |  Bylinky a recepty
Vyskoušejte recepty od oddaných Krsny - jsou to jídla vhodná pro duši i tělo :-)

Zázvorový čaj

Potřebujeme:1l vody, 1 lžíci strouhaného či sušeného zázvoru,kousek skořice,3hřebíčky.2 lžičky medu,štávu s citronu.

Postup: Vodu přivedte k varu,přidejte koření a vařte 5minut.Vyndejte celé koření,přelijte do konvice,vychladte vodu na 60 stupnů,přidejte med a citronovou štávu.Podle chuti přislaďte.výborný proti nachlazení.V případě potřeby můžeme připravit i silnější s větším množstvím zázvoru.





Slívové čatný s kokosem


Potřebujeme:1/2 kg švestek,1,5dl cukru,1 lžíci kokosu,1/2 článku feniklu,1 lžíci ghí nebo oleje,1/2 článku hořčičného semínka,2 čili,1/2 článku zázvoru,špetka soli.

Postup: V kastrolu se silnějším dnem rozehřejeme na středním plameni ghí nebo olej,přidejte fenikl,hořčici,přiklopte s smažte dokud hořčice nepraská - pozor nespálit!Pak přidejte čili a po pěti vteřinách vyloupané rozpůlené švestky nebo slívy a zázvor a přiklopené duste dokud se švestky nerozvaří.Nakonec přidejte kokos,sůl a cukr a za neustálého míchání povařte ještě 5 minut.Vychladte na pokojovou teplotu.



Žlutý dál s mrkví

Potřebujeme:1/4 žlutého loupaného půleného hrachu, 1 3/4 vody v tlakovém hrnci,1 článek zázvoru nebo 1 lžičku sušeného,1-2 zelené čili.1/2 čl kukrumy,1 lžičku mletého koriandru,4 lžíce oleje nebo másla nebo ghí,4 střední mrkve,očištěné a nakrájené na kolečka,sůl ,2 lžičky nasekané petrželové nebo koriandrové nati,kmín ,asafoetidy.

Postup:Hrách namočte na 5 hodin -nechte okapat.Ve 3 litrovém hrnci přivedte do varu vodu s hrachem,kurkumou,zázvorem,čili,koriandrem a částí tuku.Na mírném plameni vařte pod pokličkou asi hodinu.Přidejte mrkev a vařte dalších 30minut,dokud není hrách zcela uvařený.Vaříte-li v tlakovém hrnci vařte všechny přísady asi 30minut.Vypněte přívod tepla,přidejte sůl a čerstvou nať.V kastrolku rozehřejte tuk a osmažte kmín,přidejte asafoetidu a rychle nalijte do dálu.Přiklopte,nechte 1-2 minuty stát a pak zamíchejte.






 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama