Srpen 2015

Studánka u čokla

31. srpna 2015 v 16:24 | kopretina |  Studánky a léčivé vody
ŽÍTKOVÁ - studánka u čokla
Ahojte, kdyby jste chtěli hledat studánku u čokla pravděpodobně ji nenajdete - popis je neurčitý a pojmenování vlastní :-) Ale přece něco: nachází se na Žítkové u cesty na Starý Hrozenkov a je v soukromí jednoho rodinného domu u cesty. Hlídá ji středně velký černý pes, který je neskutečně vlezlý a možná i rád cestuje, protože se nám cpal do auta. Studánku zřejmě hlídá, nechtěl nás k ní pustit. Museli jsme mu ujet. Ale zkuste ji navštívit možná budete mít víc štěstí...









Kulky 3x jinak

31. srpna 2015 v 16:04 | kopretina |  Bylinky a recepty
Bylinkové kulky


Potřebujeme:

75g kuskusu ,2 pol. lžičky škrobové moučky, 2 lžičky petrželky, 1 malá cibule, 1 lžička sojové omáčky, 2 tofu lahůdkové, pepř, sůl, olej slunečnicový, dresing.

Postup:


Kuskus zalijeme podle návodu vroucí vodou a necháme 5 minut odstát, v mixéru do hladka rozmixujem tofu a kuskus, škrobovou moučku, nasekanou cibuli a nať, směs dochutíme hořčicí a sojovou omáčkou, pepřem a solí. Navlhčenýma rukama tvarujeme kuličky které smažíme do zlatova v rozpáleném oleji. Kulky podáváme se zeleninovým salátem a dresingem.





Jablečné kulky




Potřebujeme:


5 ks větších jablek, polohrubou mouku, cukr, strouhanku, mák nebo tvaroh na posypání.


Postup:

Jablka oloupeme, omyjeme, nastrouháme na struhadle do mísy, zahustíme moukou a vytvoříme tak těsto na kulky. Rukama tvarujeme kuličky menší velikosti pinpongového míčku. Dáme vařit do vroucí vody. Jakmile vyplavou na hladinu jsou hotové, můžeme jeden vytáhnout a rozkrojit jako test. Poklademe na talíř a zdobíme makem, strouhankou či tvarohem s cukrem.




Švestkové kulky


potřebujeme:

75ml rýžového mléka, 3lžíce hladké mouky, 2lžíce krupice, 2 tofu bílé, 3 pol. lžíce strouhanky a sůl, 200g švestek, 2 lžíce másla, 4 lžíce strouhanky na posypání, 2lžíce skořicového cukru.

Postup:

Do mísy na jemno nastrouháme tofu, přidáme mouku, mléko, krupici, strouhanku.Těsto jemně osolíme a důkladně prohněteme.Nemělo by být ani řídké ani husté. Podle potřeby dodáme strouhanku či mléko.Z těsta odebíráme menší kousky do kterých v dlaních balíme umyté vypeckované švestky. Kulky necháme chvíli odstát a pak je vložíme do osolené vroucí vody a uvaříme. Hotové vybíráme děrovanou naběračkou. V menším hrnci ohřejeme máslo na kterém prudce opečeme strouhanku a skořicový cukr. Hotové kulky posypeme strouhankovou směsí.

Míli na víc

30. srpna 2015 v 10:43 | Anthony De Mello sj |  Pro pohlazení duše
A tomu kdo by se s tebou chtěl soudit o košili,nech i svůj plášť,kdo tě nutí k službě na jednu míli,jdi s ním dvě.
Matouš
Podívateli se na to jak to funguje,zjistíte že máte v hlavě celý program,soustavu příkazů,které mají v sobě zakotveno,jaký má svět být,jací máte být vy a co máte chtít. Kdo za ten program nese zodpovědnost? Vy ne.Nebyli jste to vy kdo rozhodoval o tom co budete chtít,po čem budete toužit a co potřebujete,kdo rozhodoval o vašich hodnotách a přístupech k věcem. Všechny ty řídící pokyny do vašich computerů vepsali rodiče,kultura,společnost,náboženství,a nabyté zkušenosti. Ať je vám kolik chce,ať jdete kamkoliv ten computer jde s vámi,je s vámi celý den,je v chodu a celý den všechno řídí,v každém bdělém okamžiku a neodbytně trvá na tom,abyste to co požadujete vy i ostatní plnili.Když je to splněno computer vám dovolí trochu klidu a uspokojení.Když to splněno není,třebaže ne vaší vinou,computer ve vás vzbudí negativní emoce,které vám přinášejí utrpení. Lze s toho vystoupit - lze. Computer programově ničí klid vaší mysli,když okolní podmínky nevyhovují jeho požadavkům. Potřebujete se osvobodit s ostnatých drátů vlastního naprogramování jedině pak okusíte vnitřní svobodu.

Nezdenická kyselka

25. srpna 2015 v 16:57 | kopretina
NEZDENICE - Nezdenická kyselka
Dalším z minerálních pramenů na Bojkovsku je Nezdenická kyselka.
Místní název Nezdenické kyselky je " kořenová ". Najdete ho v kulaté rotundě u místního koupaliště.
Sirný závan na ni upozornuje v zimě i v létě. Je to voda značně aromatická, jodová, slaně uhličité chuti.
V Nezdenicí se nacházelo víc pramenů a bývaly tady lázně.





Hmyzí hotel

25. srpna 2015 v 16:56 | kopretina |  Sluneční zpráva na dnešní den
Hmyzí hotel
hmyzí dům
nelíbí se střevlíkům
tesaříci protestují
a larvy ven vykukují.
Komáři se tetelí teplé té
si nadělí.
A na přezrok mravenci,
ti co žili v kredenci,
do hotelu zavítají,
dobré pivečko si dají.
Hotel má tři hvězdičky
ale bzučí celičký.
Perzonál se stará dobře
tak na brzy milý bobře,
bude už nás na dvakrát,
budem štípat,budem sát.


Tento hmyzí dům můžete vidět v Archeoskanzenu na Modré


Milujte

23. srpna 2015 v 14:48 Co napsali přátelé

"Milujte svá zranění. Odhalují, co je pro vás nejdůležitější, po čem z hloubi duše toužíte a co jste přišli léčit v kolektivu. Proto jsme si zvolili vtělit se do konkrétních rodin a situací. Mohli jsme zakusit všechno to trápení, přijmout je jako naše vlastní a pozvednout se nad ně - pro dobro celého kolektivu.

Milujte své tak zvané nedostatky. Jsou to duchovní klenoty, které označují naši cestu a vyjevují, kde necháme přejít fyzické do plně duchovního a ctíme chrám takový, jaký ho Příroda stvořila. Spojuje nás to s hlubokou cestou naší duše - s moudrostí, zralostí, hloubkou a transcendencí. Jsme naučeni vidět tyto dary jako nedostatky, ale ve skutečnosti jsou to zasvěcení do hlubších mystérií/tajemství.

Milujte své dysfunkce a to, co způsobilo, že jste ztratili přátele či úspěch. Milujte to, co vás hodilo do životních lekcí. Pomáhá nám to najít humor, osvobození a naše vnitřní dítě a osvobozuje nás to od přílišných starostí, co si myslí ostatní. Umožňuje nám to najít hlubší lásku k sobě a povznést se nad posuzování ostatních.

Milujte svoji bolest. Učí nás odpuštění, toleranci, trpělivosti, a dává nám pokoru, kterou potřebujeme, abychom se společně spojili k vyššímu vědomí a integritě. Ukazuje nám naši léčivou sílu a transformaci, čelí našim démonům a odhaluje pravdu o tom, kdo skutečně jsme a co potřebujeme sdílet a vyjadřovat.

Milujte své nejistoty, jsou částí našeho génia a vyšších aspektů Já, které byly jednoduše potlačeny a nepodporovány. Ukazují nám naše dary a tvořivost a pomáhají nám jít dál, riskovat a cítit se spokojení s tím, kdo jsme, s našimi vlastními hranicemi a měřítky.

Milujte svoji ego-identitu, když je v krizi. Nechte ji být kompasem, který vám ukazuje k vašemu vyššímu já, takže všechny činy, slova, rozhodnutí a chování odrážejí přirozenost vašeho božského vzoru. Ukazuje nám, jak odstranit masky, programování a svazující, omezující vzory předků. Učí nás, kde zneužíváme svobodnou vůli, a připomíná nám, jak být autentičtí, mocní, vlivní…a jak být příkladem.

Milujte a ctěte tyto věci v sobě i v druhých a soustřeďte se na to, kam nás mohou posunout a co skutečně znamenají, místo abyste přemýšleli, jak s nimi vypadáte a jak se jeví. Když vidíme Pravdu, vidíme dokonalost ve všech věcech a víme, jak najít svoji cestu domů…"


LAURA MAGDALENE EISENHOWER
http://www.cosmicgaiasophia.com
použitý zdroj: oheladom.cz



Spekulace na základě prožitku satori

23. srpna 2015 v 14:13 | Eugen Herrigel |  Pro přátele Zenu
První stupeň

Třetí noci nebo první noci,
dřív než měsíc vyjde,
není s podivem,když se ti,
kdož se míjejí, nepoznají.
A přesto zůstane skrytá stopa
uplynulého dne zachována.


Druhý stupeň

Stará žena,co promeškala ráno,
stojí před prastarým zrcadlem.
Zrcadlí se v úplné průzračnosti,není
tam žádné skutečnosti.
Přestaň už zase ztrácet hlavu
a poznávat stín !




O Marii

21. srpna 2015 v 17:30 | kopretina |  Svatí a mistři
Marie je biblické hebrejské jméno o jehož původu panuje mnoho názorů. Základní hebrejská podoba jména - Miriam, kterému se připisuje egypský původ a význam milovaná Bohem. Jindy se vysvětluje jako hořká (moře hořkosti). V aramejštině se Marjam vykládá jako paní nebo kapka moře, někdy odkazovatelka nebo krásná. Marie byla matkou Ježíše Krista a papež Pius XII prohlásil Marii za královnu nebes.
Zde jsou fotky panny Marie jak jsem je zachytila na Pražském Vyšehradě.

Madona Vyšehradská, zvaná Deštová -se volala ku pomoci když bylo potřeba deště.


Panna Marie pomocná

Panna Marie Klatovská s krvavým potem na čele je považována za zázračnou ikonu trpících a nemocných, je ze 17 století.


Mariánská vitráž na Vyšehradě


Socha Bílá moravská Madona



miniatura Panny Marie Pomocné


Panna Marie třiatřicátá. Dřevěná soška zobrazující čisté a neposkvrněné početí je řezbou z amerického cedru. Je uctívaná na Floridě ve východní republice Uruguay. Její svátek se slaví 8 .listopadu a připomíná se 8. dne v měsíci.



Pranostiky:

Jaké počasí o panny Marie narození, takové bude 8 neděl.

Neprší-li o Marie narození, bude suchý podzim.

Panny Marie narození vlaštoviček více není nebo vlaštoviček rozloučení.



Studánka Růženka

20. srpna 2015 v 20:31 | kopretina |  Studánky a léčivé vody
KOMŇA - studánka RÚŽENKA
Pokud by jste rádi navštívili studánku Růženka vydejte se do Bojkovic, do města s bohatou historií, doloženou nálezy i pověstmi. Město je rozloženo v údolí řeky Olšavy, jemuž vévodí zámek Nový Světlov. Rozkládá se po obou stranách silnice do Uherského Brodu.
Studánku najdete v obci s názvem Komňa a naproti ní je hezký splávek.

Studánka Růženka


Splávek





zámek Nový Světlov


zámecké schody



kavárna na zámku



Diana - bohyně lovu v zámeckém parku






Saláty - v harmonii s vaším tělem

14. srpna 2015 v 17:50 Bylinky a recepty
Osvěžující salát s Anananasem

Potřebujeme:

300g nakládaného ananasu, 4jarní cibulky , 2 fialové čekanky,1 hlávkový salát,sůl,pepř, limety,1 čilli paprička,tofu chilli ,olej ,dresink

Postup:

Listovou zeleninu omyjeme,necháme okapat a natrháme na menší kousky.tofu nakrájíme na kostičky,cibulku a chilli papričku nasekáme na jemno.v míse smícháme okapaný ananas,cibulku ,čekanku,salát se štávou s půlky limetky ze solí,pepřem a olejem.Důkladně promícháme a rozdělíme na talíře.Ozdobíme nasekaným chilli,tofu a limetou.Podáváme s dresinkem.





Letní křupavý salát

Potřebujeme:

400g polního salátu,1konzerva bílých fazolí,250g cherry rajčat,1 žlutá paprika,tofu bazalka,2 PL olivového oleje,bílý pepř a sůl.

Postup:

Salát omyjeme a necháme důkladně okapat.Fazole scedíme,rajčata omyjeme a rozkrojíme na poloviny.Papriku omyjeme,nakrájíme na kostky.Tofu nakrájíme a na troše oleje opečeme ze všech stran do hněda.V míse smícháme salát fazole ,rajčata a papriku.Přidáme zbylý olej,sůl a pepř.Promícháme a podáváme.






CHilli salát s hrozny a ořechy

Potřebujeme:

tofu chilli,2 stonky celeru,100g směs ořechů,100g hroznů,1 balení salátového mixu,4 PL oleje,sůl ,pepř.

Postup:

Hrozny omyjeme a bobule rozkrojíme na poloviny. Salátový mix omyjeme a necháme okapat.Celer oloupeme a nakrájíme na malé kousky.Na talíře poklademe hrozny a celer a lístky salátu.Osolíme,opepříme,pokapeme olejem.Před podáváním posypeme rozdrobeným tofu a směsí nasekaných ořechů.